HPFI-relæer slår fra - Sådan laver du en fejlsøgning hjemme

HPFI-relæ slår fra – Sådan laver du en fejlsøgning hjemme

Strømmen er gået, Sikringen er sprunget. HPFI- relæet er udløst. Kald det hvad du vil, men du er i mørket. Tag det dog bare rolig, ingen grund til panik. Her forklarer Københavns Elektriker, hvad du skal gøre.

Du ved sandsynligvis hvad du skal gøre (i praksis): gå til el tavlen, kontroller, om HPFI-relæet er udløst, prøve på at lave en fejlsøgning hjemme på el. Du vil slå det til igen og håbe på at strømmen bare vi fungere som normalt igen.

Men tiderne har ændret sig, din el virker ikke og måske har du brug for en akut døgnvagt elektriker. 

En jordfejlfejl som udløser HPFI-relæet kan sammenlignes med en kortslutning. Alt bliver mørkt, alt el holder op med at fungere. Og det skal vi være glade for. Det er for min og din skyld, at HPFI-relæet eksisterer, som en sikkerhed.

Hvorfor slår HPFI relæet fra?

Det er vigtigt at vide, hvorfor et HPFI-relæ findes, og hvad funktionen er. HPFI-relæet beskytter os mod fejl, der ellers ville betyde, at vi risikerer at få strøm i kroppen, eller fejl som udgør en brandrisiko.

For eksempel, hvis du eller dine børn tilslutter en stikkontakt og får strøm i den, fungerer HPFI-relæet sådan at det slår fra og slukker for strømmen inden for 0,3 sekunder. Så snart HPFI-relæet kan læse en fejl, udløser beskyttelseskredsløbet og afbryder strømmen. Kontakten skal derefter nulstilles (normalt manuelt), før den begynder at lede strøm igen.

Den mest almindelige årsager til, at HPFI-relæet slår fra

Den mest almindelige årsager til, at HPFI-relæet slår fra, er et fejl på en elektrisk apparat. Måske støvsuger, en kaffemaskine, en mobiltelefon oplader, det kan være alt, hvad der er blevet beskadiget, eller som gammelt og slidt,

Hvad tilsluttede du sidst til en stikkontakt?

Det er godt at overveje, fordi HPFI-relæet slukker i samme sekund som den ødelagte enhed tændes. Kan du med stor sikkerhed derefter kontrollere, hvilken enhed det er, der er fået relæet til at slå fra. 

Gå til din eltavle
Eltavlen er oftest placeret ved indgangen, i en gang, i et opbevaringsrum eller i kælderen.

Find HPFI-relæet
HPFI-relæet er en enkelt sikring med en lille testknap (normalt blå), der er placeret ved siden af gruppetafbryderen. 

Prøv at slå HPFI-relæet til
Prøv at nulstille HPFI-relæet . Intet kan ske, hvis fejlen fortsætter, slukker kontakten igen. Hvis ikke, er problemet løst!

Start med din fejlsøgning
Hvis kontakten slukker, har du en fejl et eller andet sted i dit system. Det er tid til at starte en fejlsøgning. 

Sluk for systemet, alle sikringer skal være slukkede.
Sluk ikke for hoved sikringen, men hver enkelt sikring skal være slukket, dvs. pege nedad.

Nulstil HPFI-relæet
Fordi alle sikringer er slukket. Skulle jordafbryderen uden problemer kunne nulstilles.

Find hvilken sikring, der udløser HPFI-relæet 
Tænd en sikring ad gangen, og vær opmærksom på, om HPFI-relæet bryder.

Find ud af, hvilken del af huset sikringen fører til
Når du har fundet, hvilken sikring der udløser jordafbryderen. Find ud af, hvilken del af huset sikringen tjener. Normalt er der en tegning, der forklarer, hvor de forskellige sikringer er forbundet.

Afbryd alle stikkontakter
Gå til den del af huset, hvor sikringen fungerer, og afbryd alle elektriske apparater fra stikkontakterne. Alt, hvad du kan finde, der er forbundet med el, skal trækkes ud.

Nulstil HPFI-relæet
HPFI-relæet skal nu kunne nulstilles. Ring til vores døgnvagt elektriker hvis HPFI-relæet stadig ikke kan slås til.. Det betyder at du har en skjult elektrisk fejl i dit system, der kun bør repareres af en autoriseret elektriker.

HPFI- relæet er udløst, du er i mørket. Tag det dog bare rolig, ingen grund til panik. Her forklarer Københavns Elektriker, hvad du skal gøre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Author picture

Send en besked og Københavns Elektriker kontakter dig

Cookies & Vigtig Info

Autorisations krævande opgaver indenfor el-området går midlertidigt gennem tredje part, da vi ikke er autoriserede for tiden. læs her for mere info, samt information omkring cookies, persondatapolitik og handelsbetingelser.