Electrical network measurement. Close-up of senior handyman setting new sockets

Montering af stikkontakt og afbryder

Du må gerne skifte en stikkontakt i et gerigt, hvis der allerede er en, som er etableret elinstallation, samme gælder afbrydere. Du må også gerne skifte gerigtet og derefter sætte en stikkontakt i.

Du må aldrig selv montere en stikkontakt. hvis det et tale om en ny elinstallation, så skal du have fat i en autoriseret elektriker som Københavns Elektriker.

Hvis du har mod på at montrer en stikkontakt i eksisterende installation er her en lille trin for trin guide;

Montere stikkontakt i eksisterende elinstallation

Gode råd til montering af stikkontakt. Husk altid at slukke for strømmen, inden du udskifter eller monterer stikkontakter. Jordede stikkontakter til maksimalt 16 A kan udskiftes selv.

Det er tilladt at skifte stikkontakter selv, men kun dem, der er beregnet til maksimalt 16A og er i en eksisterende elinstallation. Det er sikrest at ansætte en elektriker som f.eks. Københavns Elektriker, da forkerte forbindelser kan være livstruende.

Sluk for strømmen gennem at afbryde sikringen, som stikkontakten er tilsluttet, eller slukke for hoved afbryderen. Kontroller derefter, at strømmen er slukket igen. For eksempel prøv en bordlampe ved du, at den virker.

Sådan gør du trin for trin

1. Skru dækslet af stikkontakten.

2. Løsn fastgørelsesskruerne, og fjern hele indsatsen.

3. Skru lederne af. Hvis lederisoleringen er revnet eller ødelagt – kontakt en autoriseret elektriker, f.eks. Københavns Elektriker. 

4. Kontroller, at kobbertråden er ubeskadiget. Hvis det ikke er tilfældet – afskær de beskadigede 6-7 mm og vrid trådene.

5. Tilslut lederne til den nye stikkontakt. Spænd skruerne, og sørg for, at der ikke stikker kobbertråde ud.

6. Sæt indsatsen i stikkontakten, og skru den fast. Til sidst skrues dækslet tilbage over stikkontakten. Prøv at se om det virker, for eksempel med en lampe.

Held og lykke med montering af stikkontakt!

Montering af afbryder

Her kan du læse om hvordan du monterer en afbryder selv. 

Hvis du i det mindste er usikker på arbejdet, kan du lade os hos Københavns elektriker udføre det eller godkende dit arbejde. El er livstruende. Den rigtige viden og forsigtighed er ekstremt vigtigt i alt arbejde med el. En forkert håndtering af el kan føre til brand og skade – og i værste fald sag til døden.

Ring eller skriv til os hvis der er spørgsmål, vi glæder os til at hjælpe dig med montering af stikkontakt eller montering af afbryder. 

Montering af stikkontakt og afbryder København & Nordsjælland
Montering af stikkontakt og afbryder København & Nordsjælland

2 reaktioner

  1. Hej, af en eller anden årsag så har min loftslampe i stuen stoppet med at virke. Jeg overvejer alligevel at flytte placeringer, kan i hjælpe med at flytte min lampe i stuen og montere ny afbrydere?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Author picture

Send en besked og Københavns Elektriker kontakter dig

Cookies & Vigtig Info

Autorisations krævande opgaver indenfor el-området går midlertidigt gennem tredje part, da vi ikke er autoriserede for tiden. læs her for mere info, samt information omkring cookies, persondatapolitik og handelsbetingelser.